”Jag har saknat mitt Brasilien” – Karnevalsdrottningen Leyla Barros om sin Corona-exil i Sverige

Versão em português – clique aqui!

Text av Johan von Friedrichs  •  Foto av Ztefan Bertha

Leyla Barros, Old Town, Stockholm 2020. Foto: © Ztefan Bertha

När vi första gången hörde talas om pandemin hade vi fullt upp med att planera den 27:e upplagan av ”Stockholm Carnival 2020”, norra Europas största inomhuskarneval för 1500 gäster på Münchenbryggeriet. Datumet var satt till den 21 mars och allt var förberett i minsta detalj – ljud, ljus, hotellrum, transporter, flygbiljetter, personal, logistik, marknadsföring med mera. Från Rio hade vi bokat in Digão do Cavaco från Mangueira, Serginho do Porto från Estácio de Sá och inte minst karnevalsdrottningen Leyla Barros, även hon från sambaskolan Estáçio de Sá.

Leyla Barros började sin sambakarriär redan som 9-åring i sambaskolan som nästan låg vägg i vägg med hennes hem där hon växte upp. Att hon hade talang för sambadansen visade sig och tidigt och hon fick finare och finare utmärkelser ju äldre hon blev. Från Passista, Destaque, Musa da Comunidade, Madrinha da Bateria, Rainha da Bateria till dagens titel som Rainha da Escola – sambaskolans drottning. 

När Leyla och hennes tvååriga dotter landade på Arlanda flygplats i början av mars i år var det ingen av oss som trodde att Coronaviruset skulle få sådana konsekvenser för oss alla .

– Jag anlände väldigt lycklig och tacksam, full av energi och full av förväntningar. I Brasilien hade inte viruset vid den här tidpunkten fått någon större spridning så jag kände enbart optimism och glädje.

Leyla Barros, Stockholm 2020. Foto © Ztefan Bertha.

Dråpslaget kom den 15 mars då den svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten flaggade om att inga events för mer än 50 personer fick arrangeras. Vi flyttade fram karnevalen till i slutet av maj, bokade om flygbiljetter för de internationella artisterna och hoppades på att viruset skulle passera ungefär som ett långvarigt lågtryck, men orosmolnen blev allt mörkare och sänkte sig allt längre ner, och bet sig fast. Sverige hamnade under våren högt upp listan över antal dödsfall per invånare. I de flesta fallen rörde det äldre människor med underliggande sjukdomar. Men det var väldigt skrämmande.

Efter ett tag insåg Leyla allvaret och inte minst hur situationen hade utvecklats i Brasilien. Var det möjligen karnevalen med alla tillresta turister som hade varit den största orsaken till att viruset tog sådan fart där?

– Jag blev väldigt förvånad och förvirrad till en början av hur ni förhöll er till viruset här i Sverige. Det kändes som att alla fortsatte att leva sina normala liv, som om ingenting att hänt. I Brasilien var alla tvugna att bära mask, handskar rekommenderades och ingen fick vara ute efter nio på kvällen. Det var hårda restriktioner och total ”lockdown” som kontrollerades av polis, säger Leyla och fortsätter:

– I början var jag rädd att gå utanför dörren med min dotter. Jag var osäker om jag kunde hålla workshops eller gå på sambaträningar med min syster Lidianas sambagrupp. Men efter ett tag förstod jag lite bättre om svenskarnas förhållningssätt till viruset. Att det handlar mycket om personligt ansvar och respekt för andra. Hålla avstånd, vara noggrann att tvätta händerna och så där. Jag bodde ju hos min syster och hennes familj och dom lugnade mig en del och gav mig trygghet.

Leyla Barros, Old Town, Stockholm 2020. Foto © Ztefan Bertha.

Pandemin förvandlad Stockholm till en spökstad med tomma gator även dagtid. Många jobbade hemifrån och de flesta undvek kollektivtrafiken i mån de kunde. Det var mest de yngre som fortsatte att gå ut på barer och restauranger kvällstid.

Karnevalen som skulle ha ägt rum i slutet på maj sköts upp ännu en gång till ett nytt datum i slutet av september. Leyla och hennes dotter förberedde sig på att resa hem till Brasilien då uppehållstillståndet skulle upphöra inom kort. Den 4 juni skulle avresan ske.

Till vår förvåning och till Leylas lycka var det inbokade flyget inställt. Inga flyg gick nu till Brasilien där läget hade förvärrats ännu mer.  Hon pratade dagligen med sin familj och vänner i Rio och förstod att det bara blev värre och värre därhemma. Hennes mamma sa till henne att försöka stanna i Sverige så länge jag kunde.

– Kom inte hit, här är det kaos, allt är stängt, sa hon.

Sommaren var varm och lång men det hjälpte föga. Pandemin verkade vara här för att stanna en längre tid, och spridningen tilltog runt om i världen. Leyla och hennes dotter fick efter det inställda flyget i juni förlängt uppehållstillstånd och ”vår” tänkta karnevalsfest i september sköts upp ännu en gång, till 2021.

Leyla Barros, Stockholm 2020. Foto © Ztefan Bertha.

Nu är du på väg hem efter nästan åtta månader i Sverige. Hur har du upplevt den här tiden?

– Jag älskar Sverige och min tid här har varit bra, i synnerhet med tanke på min dotter. Stockholm är väldigt vackert och min favoritplats är Gamla Stan med sina vackra gamla hus, smala gränder och mysiga restauranger. Men det har också varit en lång utdragen tid där jag inte alls har kunnat göra det jag hade planerat från början på grund av viruset.

Leyla fortsätter:

– Sverige är fint att besöka men mitt hemland är Brasilien. Det är där jag har mitt liv. Jag har känt en stor saknad av mina vänner och mitt dagliga liv i Rio. Närheten, kärleken, kramarna. Du vet, vi brasilianare är mycket fysiska. Inte så vana att hålla distans. Och i Rio är man nästan aldrig hemma. Livet är utomhus, på gatorna, på torgen, på sambaskolan.

I Brasilien har man ställt in karnevalen i februari 2021 och fortfarande råder stor osäkerhet gällande större evenemang. I Sverige har smittan tilltagit igen under hösten och de utlovade lättnaderna för restriktionerna inom kultur, och idrott uteblev. 

Leyla Barros in front of the Royal Palace, Stockholm 2020. Foto © Ztefan Bertha.

Hur känner du inför framtiden?

– Viruset har satt tydliga spår. Jag har vänner i sambaskolan Estácio, i min egen ålder, som har dött. Det är mycket sorgligt och gör mig väldigt ledsen. Samtidigt får man en större respekt för situationen och pandemin när någon i ens närhet drabbas. Det handlar ju inte om en vanlig ”förkyling” som ”vissa” vill hävda.

Leyla tror inte att det blir någon karneval i Brasilien förrän 2022. Det krävs lång tid, minst ett år av förberedelser för alla inblandade, så det måste få ta sin tid. Men när det blir karneval, karneval på riktigt, 2022, så tror hon att den kommer att bli helt otrolig. Alla känslor, glädje, längtan och all uppdämd energi kommer att explodera! Karnevalen 2020 kommer inte vara lik någon annan.

– Nu när jag kommer hem i oktober är jag van att man dagligen hör trummorna från Estácios sambaskola. Alla barer brukar vara fulla av folk. Sambister överallt. Stämningen brukar vara elektrisk och alla pratar karneval. Vi får se hur det är nu? Men jag tycker om mitt Brasilien. Brasilen utan kaos, Brasilen med kaos, Brasilen utan virus, Brasilien med Virus – det spelar ingen roll, jag älskar mitt hemland och vill alltid återvända.

Johan von Friedrichs (Bar Brasil Estocolmo) and Leyla Barros. Foto @ Ztefan Bertha.

Fakta Leyla Barros: Född 1990. Stjärntecken: Lejon. Professionell sambadansare och cirkusartist. Har turnerat internationellt med cirkuskompaniet Up Leon. Rainha da Escola do Samba” Estácio de Sá 2020. ”Rainha da Bateria” Estácio de Sá 2019. ”Madrinha da Bateria” Estácio de Sá 2012. Musa Calderão do Hulk 2016. Medverkat som dansare i Carlinhos de Jesus show ”Lapa 40 Graus”. Passista för sambaskolan Acadêmicos do Salgueiro i 7 år. Vann 2010 titeln ”Rainha Tudo de Samba” – välkänd internetsida för sambister i Brasilien. Idag även koreograf för sambaskolans ”passister”. 

Johan von Friedrichs (Bar Brasil Estocolmo) and Leyla Barros. Foto @ Ztefan Bertha.
Leyla Barros, Stockholm 2020. Foto © Ztefan Bertha.

Filed Under: Blog Johan von FriedrichsCrônicafeatured

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply