CD: Monobloco / 10

Monobloco – Ao Vivo; "10"

Artist: Monobloco
Titel: 10
Skivbolag: Universal Music, 2010

• Monobloco lanserade 2010 sitt tredje album Monobloco 10 samt en DVD med samma namn inspelad live på Fundição Progresso i Lapa, Rio de Janeiro. För många utlänningar som har varit i Rio de Janeiro de senaste 10 åren har ett besök i nöjenskvartererna i stadsdelen Lapa varit ett givet turistmål. Det är ju här som det fullkomligen sjuder av nya roliga klubbar, rytmer, konstellationer och möten.
Därför känns det så träffande att denna otroligt sköna och positiva skiva är inspelad LIVE just på Fundição Progresso i hjärtat av Lapa.
Men vad är då Monobloco?

Slagverkaren Pedro Luís A Parede var inbjuden att leda en workshop i percussion i São Paulo i början av år 2000. Resultatet blev så lyckat att han drog igång en liknande workshop i egen regi när han återvände till Rio de Janeiro samma år. Grundidén var att använda samma rytminstrument som ingår i en sambaskola, men att utifrån denna formation, även spela andra rytmer som forró, maracatú, funk carioca, samba-rock mm. Med 120 rytmister skapade man ett karnevals-bloco (bloco = större grupp), tog sig namnet Monobloco och bjöd in till offentliga repningar i Lapa veckorna före karnevalen. Det kom flera tusen entusiastiska åskadare per tillfälle och succén var given. Dagarna före karnevalen samlade man 50.000 personer till en för-karnevalsparad mellan stadsdelarna Leblon och Ipanema. Och på den vägen är det.

Utifrån denna ”stor-bateria” så bildade man Monobloco Show, vilket var en mindre slagverksgruppering med 16-24 slagverkare, samtliga professionella musiker. På detta fyllde man på med inbjudna kända vokalartister från såväl sambascenen som från pop, mpb, baile funk- och rap-scenen. Första skivan som helt enkelt heter Monobloco kom 2002 och innehåller gamla karnevalshits som Domingo, Cabeleira do Zezé, Samba-rap med artisten Rappin’ Hood, ett oväntat gästspel av sambaikonen Elza Soares och mycket mer. Allt framfört i en ”anarkist-rytmisk” sambamix à lá Monobloco. Tyvärr var denna skiva riktigt uselt producerad och ljudet är allt annat än bra. Synd på en så bra idé.

2006, fyra år senare ger man då äntligen ut Monobloco Ao Vivo på både CD och DVD (Skivbolag: Som Livre). Inbjudna artister som medverkar är Lenine, Fernanda Abreu, Mc Junior & Mc Leonardo och Pedro Quental. Det låter helt annorlunda nu. Ljudet är mycket bättre och svänget är underbart. Tänk er själva; tjugo slagverkare, en cavaquinho (litet stränginstrument) och ett antal duktiga vokalartister som framför låtar av Tima Maia, Alceu Valença, Nação Zumbi, Dorival Caymmi, Jorge Ben Jor, Silas de Oliveira m fl. Det blir en fullträff. Och det känns så självklart och samtidigt så ödmjukt!

Den senaste CD’n ”10” är en tribut till Monobloco 10 år. Den är inspelad live på Fundição Progresso i Rio de Janeiro. Skivan är en skön blandning av låtar och stilar, samtliga covers; Paralamas do Sucesso (“Alagados”), Zeca Pagodinho (“Vai Vadiar”), Tim Maia (“Você” e “Gostava tanto de você”), Cazuza (“Pro dia nascer feliz”), Gilberto Gil (“Aquele abraço” e “Emoriô”), Jorge Ben (“Santa Clara clareou”), Dominguinhos (“Isso aqui tá muito bom”), Gal Costa (“Festa do interior”), além das autorais “Monobloco Aê” och “Sai da frente”. Plus två Baile funk-låtar; “Tá virando epidemia” (MC G3 / MC Ricardo), “Agarra” (Gorila / Preto) och “Rap do Silva” (Bob Room). Elba Ramalho medverkar som speciellt inbjuden artist.

Monobloco är det roligaste som har hänt musikaliskt i Rio de Janeiro det senaste tio åren. Just mixen av att framföra sköna klassiska låtar i en modern svängig slagverksbaserad karnevalssamba-formation med stänk av baile funk, rap, hip-hop forró, maracatú och samba-enredos. Har du möjlighet så köp även DVDn. Den förmedlar all denna glädje och kraft från såväl musiker som från publiken som vi alla så hjärtligt önskar när vi upplever brasiliansk musik.

Ett reportage (på portugisiska ) om den nya CD’n ”10” finns på följande länk: Gazeta on Line / O Globo

Johan von Friedrichs (2011-01-20)

Filed Under: Música

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply