Samba de Souza fyller 30 år!

Samba de Souza, Valdemarsvik 2015

Samba de Souza, Valdemarsvik 2015.

Gruppen Samba de Souza med dansläraren Maria de Souza som frontfigur fyller 30 år och firar det med stor fest på Debaser Medis på lördag den 28 november. Vi träffade Maria de Souza och hennes man Thomas Edmar för att ta gruppen på pulsen och höra lite om hur dessa 30 år har förflutit.

Hej Maria! Berätta lite om dig själv och hur allting började med dansen i Sverige.
– Jag är född i nordöstra Brasilien men hamnade i Rio de Janeiro där jag förälskade mig i samban och dess kultur. I Rio var jag med i den traditionella sambaskolan Portela som ”passista” under flera år. Sedan kom jag till Sverige i början av 1980-talet och började några år senare undervisa på en dansstudio på St. Eriksplan. Den sköttes av Margit Ogebratt som hade olika rytmiska danskurser och drev klubben Tropicana på helgerna. Men efter ett tag drevs jag av att göra något eget så jag började själv med danslektioner och bildade gruppen Samba de Souza. I slutet av 1980-talet var samban populär i Sverige och det fanns många utövare, såväl dansare som musiker. Vi åkte runt och deltog i stadskarnevaler över hela Sverige och uppträdde tillsammans med olika slagverksgrupper.

Maria de Souza, 1980-tal.

Maria de Souza, 1980-tal.

Gatukarnevalen i Norrköping i slutet av 1980-talet var en av de största i Sverige.

Gatukarnevalen i Norrköping i slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet var en av de största och populäraste i Sverige.

Tycker du att samban har förändrats i Sverige sedan du började?
– Gällande själva dansundervisningen, så hade eleverna svårare att ta till sig rytmen tidigare. Det var inte lika vanligt med rytmisk och exotisk musik då. Idag finns det en större mognad och acceptans, både vad det gäller musiken och dansen. Det finns ingenting som säger att en svensk inte kan dansa lika bra som en brasse! Det gäller att ligga i och inte ge upp! Även dräktkulturen har förändrats mycket genom åren. Förr var det väldigt problematiskt att visa för mycket hud. Det fick inte vara för naket. Men det kan förmodligen också ha berott på att de flesta av mina elever genom åren har haft svensk bakgrund. Idag är det mer accepterat med lite vågade kläder. Inom samban finns det olika roller när man gör show och där kan man välja dräkt och typ av dansstil utifrån det som passar en bäst själv. Det gör också att ALLA KAN delta!

Maria tillsammans med 1980-talets "Mr Samba" alias Göran Palm.

Maria tillsammans med 1980-talets ”Mr Samba” alias Göran Palm. Karneval i Orust.

Är det lika mycket gatukarnevaler idag som det var när Samba de Souza började?
Nu kommer Thomas, som har spelat i olika grupper sedan tidigt 90-tal, in i samtalet.
– Det är nog både upp och ner, men tyvärr får man väl säga att det är färre gatukarnevaler idag än tidigare. Det finns föreningar som fortsätter att driva karnevalstraditionen vidare i olika städer runtom i Sverige, men de är ganska få och kommunerna har dragit sig ur. Gissningsvis beror det på att kommuner och sponsorer har så mycket annat att lägga pengar på. Det är väldigt tråkigt men vi får hoppas på en karnevalsrenessans för Sverige! Vi behöver mer glädje helt enkelt!

Gatukarneval

Gatukarneval i Valdemarsvik, 2014.

Finns det någon show som ni tycker har varit roligare än någon annan? 
– Ett av de mer anmärkningsvärda minnena är från 80-talet då vi deltog i en gatukarneval i Arvidsjaur. Det var snö och is och jättekallt, säger Maria och tillägger.
– Men listan kan göras lång, tiden med karnevaler i Norrköping och Nyköping under 1990-talet är dom man minns bäst. Vattenfestivalen i Stockholm var också rolig, men vi var tvungna att gå alldeles för långt. Folk var helt slut när man väl kom fram. Västervikskarnevalen i slutet av 1980-talet var också minnesvärd.

Karnevalsaffisch, Norrköping 1993.

Karnevalsaffisch, Norrköping 1993.

Hur tycker ni stämningen är mellan olika sambagrupper i Sverige? Är det mycket konkurrens?
– Det finns kanske en viss konkurrens mellan olika grupper, säger Thomas. Men i grunden är vi alla vänner och den gemensamma nämnaren samba förenar. Vi delar alla den glädje som samban ger. Varhelst det spelas eller dansas samba så blir det ett möte som är mer enande än splittrande, vare sig du är svensk, brasse eller från ett annat land. Alla får plats att göra sin samba.

Samba de Souza, Carnaval Bar Brasil, 2004.

Samba de Souza, Carnaval Bar Brasil, 2004.

Ni är ju en av de få sambaskolorna som kontinuerligt kör danskurser år ut och år in. Hur ser intresset ut idag för att lära sig dansa samba?
Det finns fortfarande ett stort intresse för att lära sig dansa samba men det har dalat något, berättar Maria.
– Det finns de som är nyfikna och provar på någon termin och så finns det de som fastnar och fortsätter år efter år. För några kanske en graviditet avbryter, men sen är dom tillbaka igen. Några av dansarna i gruppen har hängt med ända sedan starten 1985! Fastnar man för samba, så brukar man fastna ordentligt. Det blir en väldigt trevlig stämning på kurserna, man blir som en stor familj. Men nya är alltid välkomna! En del av mina elever dansar för att dom älskar kulturen, andra ser det som ett roligt och konditionskrävande gympass med brasiliansk rytmer

Thomas Edmar leder "Baterian" i Samba de Souza. Mosebacke Torg 2015. Foto: Moralito.

Thomas Edmar leder ”Baterian” i Samba de Souza. Mosebacke Torg 2015. Foto: Moralito.

Tidigare var ni ju enbart en dansgrupp men numera har ni även en egen slagverkssektion. Thomas, du kan väl berätta lite bakgrunden.
– Historiskt sett har ju dansen stått i fokus för Samba de Souza och vid showtillfällen och vid karnevaler så samarbetade Maria tidigare med en rad olika slagverksgrupper. Jag har även spelat med i flera av dessa grupper. Men jag hade också en strävan att göra något eget och utvecklas mer, så 2010 hoppade jag av gruppen som jag då var med i. Sedan dess leder jag nu slagverkssektionen, ”baterian”, i Samba de Souza och vi gjorde vår debut på Brazilian Day i Kungsträdgården samma år. Jag tycker att det är jättekul och åker ofta själv på olika workshops till Rio eller i övriga Europa för att förkovra mig.

Samba de Souza, Midnattslopper 2014.

Samba de Souza, Midnattsloppet 2014.

Den 28 november kommer ni alltså att fira stort 30 års jubileum på Debaser Medis. Berätta mer, vad kommer att hända?
– Det kommer att bli en fantastisk kväll! säger Maria.
Thomas fyller i.
– Vi har satt upp en show med dansnummer, batucadas och samba enredos i två set. Det blir många klassiker och gamla godingar kan vi lova! Vi är också väldigt glada att kunna presentera sångerskan Lena Swanberg*, jätteproffsig, samt gitarristen Vitor Souza Celestino, som gästspelar i showen. Det blir även DJ:s från klubben Sambaía. Vi ser fram emot att det kommer mycket folk och hälsar alla sambaälskare varmt välkomna.

Undertecknad, som övrigt dansade för Maria de SouzaStudio Tropicana för nästan 30 år sedan och showade med Samba de Souza på ett flertal gatukarnevaler på den tiden, lyfter på hatten, tackar för intervjun och säger STORT GRATTIS!

• Här är länk till evenemanget ”Samba de Souza 30 år” på Facebook: KLICKA HÄR! 

/ Johan von Friedrichs

Maria de Souza och "passista" Johan von Friedrichs, sent 1980-tal.

Maria de Souza och ”passista” Johan von Friedrichs, sent 1980-tal.

* Monica Zetterlund-stipendiet 2009

 

 

Filed Under: InformationMúsicaNews

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply