”Radio Made in Brazil” firar 15 år – Konsert med brasiliansk hip-hop artist på Södran!

Flávio Renegado

Flávio Renegado, rap- och hip-hop artist från Belo Horizonte i Brasilien, gästar Södra Teatern och klubben Outernational nu på lördag den 22:a september. Mannen bakom bokningen är Joaquim dos Santos, grundaren av Radio Made in Brazil (MHz 90,5)  som firar 15 års jubileum i samband med konserten.

”Joca” är en av de färgstarka brasilienveteranerna som man nästan alltid råkar på när det är någon fest eller konsert med brasilienanknytning i Stockholm. Han kom första gången till Sverige 1978, då som professionell basketspelare, och hade några gyllene idrottsår som elitspelare i KFUM Central och Stockholm Capitals. Efter en sejour på Hawai hamnade han åter i hemstaden Belo Horizonte där han tog upp sina studier som journalist och började som radioproducent på den välkända stationen Rádio Inconfidência – FM 100,9 Brasileirísima. Joca jobbade till och från på radion i drygt åtta år samtidigt som han reste titt som tätt till Sverige och spelade basket. Han hade under denna tid också ett nära samarbete med den kända rockgruppen Blitz och jobbade åt dom som bokningsproducent, bl a under den första stora Rock in Rio-festivalen 1985.

Joaquim dos Santos – Radio Made in Brazil

När Joaquim väl kände att det var i Sverige han ville stanna startade han sedemera  Radio Made in Brazil 1997 med hjälp av närradiokanalen MRS. Förkärleken till ”Black Music do Brasil” och artister som Tim Maia, Lulu Santos, Rita Lee, Lobão, Titães m fl har alltid varit stor. Varje fredageftermiddag mellan klockan 16–18 på MHz 90,5 drar DJ Joca igång ”Baile da pessada” där han presenterar ”Música alternativa”, ”Lançamentos”, ”Clássicos”, ”Música dansante” och givetvis sina egna favoriter där artister som Gabriel do Pensador, Fernanda Abreu, Vanderlee, Paula Santora och Flávio Renegado är givna.
Närradion hade sin storhetstid på 1980-talet men när internet utvecklades i början av 2000-talet så tog det ny fart och intresset ökade rejält. Idag får Joca mail och samtal från lyssnare över hela världen.

Brazilian Summerfest 2012, New York

Flávio Renegado är liksom Joca från staden Belo Horizonte i Minas Gerias. Dom har haft kontakt under flera år men det var först i år som det föll väl ut att bjuda in hip-hop-stjärnan till Stockholm. Flávio har haft ett hektiskt turnerande i år med deltagande i festivaler som Black2Black (London) med artister som Gilberto Gil, Marcelo D2, Luiz Melodia, Linton Kwesi Johnson, Femi Kuti m fl. samt Brasil Summerfest i New York (Central Park) med artister som Bebel Gilberto och Os Mutantes. Joca berättar lyriskt om Flávio och hans musik som ”música universal” med texter som har en positiv innebörd till skillnad från de ganska stereotypa hip-hop texterna från Rio och São Paulo.

• Flávio Renegado (BRA), Club Outernational, Södra Bar, Södra Teatern
Lördag den 22 september, 21.00-01.00. Konsert: 22.30.
DJ:s Joaquim dos Santos (Made in Brazil) & DJ Wesley

KLICKA HÄR för direktlänk till eventet på Södra Tetatern

• Här kan du läsa mer om Flávio Renegado i en fullmatad nätartikel publicerad
av Hip-Hop-Magasinet KingSizeKlicka här

• Här kan du lyssna på Flávio Renegado: Soundcloud – Klicka här

• Radio Made in Brazil (MHz 90,5) – Lyssna här

*************************************************************************************

Joaquim dos Santos och Afonso Alves

Vid sidan av radion och skrivandet har Joaquim do Santos också en karriär som fotbollsagent. Som i stort sett ”uppvuxen” med klubben Atlético Mineiro, där hans far var ”Diretor Geral”, har han lyckats sälja flera fotbollsspelare från Minas Gerias. År 2002 lyckades Joaquim bland annat med att signera kontrakt för fotbollsstjärnorna Afonso Alvés och Paulinho Guará för den svenska klubben Örgryte.

*************************************************************************************

 Johan von Friedrichs

 

Filed Under: Blog Johan von FriedrichsInformationNews

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply