Skivrecension: Monobloco Ao Vivo (2006)

Monobloco Ao Vivo (2006)

Monobloco Ao Vivo (2006)

Skivrecension • Bar Brasil hade tidigare en hemsida som sedemera gjordes om till den du ser idag. På den gamla hemsidan fanns många skivrecensioner som fortfarande känns aktuella och läsvärda, En av dom är med den nu Sverige-aktuella gruppen Monobloco. En av sångarna och slagverkarna i gruppen Fabio Allman kommer att medverka och leda en workshop helgen 1–2 augusti i Stockholm (läs mer här) samt uppträda lördag den 1 augusti på Skanskvarn och söndag den 2 Augusti på Skeppsbar i Gamla Stan. Med anledning av detta publicerar vi här ånyo recensionen av gruppen Monoblocos andra skiva utgiven 2006.

Monobloco, 2013

Monobloco, 2013

CD Monobloco Ao Vivo 
Skivbolag: Som Livre, 2006

Monobloco lanserade i januari 2006 sitt andra album Monobloco Ao Vivo samt en DVD med samma namn inspelat live på Circo Voador i Lapa, Rio de Janeiro. För många utlänningar som har varit i Rio de Janeiro de senaste fem–sex åren har ett besök i nöjenskvartererna i stadsdelen Lapa varit ett givet turistmål. Det är ju här som det fullkomligen sjuder av nya roliga klubbar, rytmer, konstellationer och möten. Därför känns det så träffande att denna otroligt sköna och positiva skiva är inspelad LIVE just på Circo Voador i hjärtat av Lapa. Men vad är då Monobloco?

Musikern Pedro Luís och medlemmar i hans band e Pedro Luís e a Parede var inbjuden att leda en workshop i percussion/slagverk i São Paulo i början av år 2000. Resultatet blev så lyckat att gänget drog igång en liknande workshop i egen regi när dom återvände till Rio samma år. Med 120 rytmister skapade man ett karnevals-bloco (bloco = större grupp), tog sig namnet Monobloco och bjöd in till offentliga repningar i Lapa veckorna före karnevalen. Det kom uppåt 4.000 dansande entusiaster per kväll och succén var given. Dagarna före karnevalen samlade man uppåt 50.000 personer till en för-karnevalsparad vid stadsdelarna Leblon och Ipanema. Och på den vägen är det.

Utifrån denna ”stor-bateria” så bildade man Monobloco Show, vilket var en mindre slagverksgruppering med 16–24 slagverkare, samtliga professionella musiker. På detta fyllde man på med inbjudna kända vokalartister från såväl sambascenen som från pop, baile funk- och rap-scenen. Första skivan som helt enkelt hette Monobloco kom 2002 och innehåller gamla karnevalshits som Domingo, Cabeleira do Zezé, Samba-rap med artisten Rappin’ Hood, ett gästspel av sambaikonen Elza Soares med flera. Allt framfört i en funk-punkig sambamix à lá Monobloco. Tyvärr var denna skiva inte så väl producerad ljudmässigt och resultatet är därefter.

Men fyra år senare (2006) ger man då äntligen ut Monobloco Ao Vivo. På CD:n medverkar inbjudna artister som Lenine, Fernanda Abreu, Mc Junior & Mc Leonardo och Pedro Quental. Det låter helt annorlunda nu. Ljudet är mycket bättre och svänget är underbart. Tänk er själva; tjugo slagverkare, en cavaquinho (litet stränginstrument) och ett antal duktiga vokalartister som framför låtar av Tima Maia, Alceu Valença, Nação Zumbi, Dorival Caymmi, Jorge Ben Jor, Silas de Oliveira m fl. Det blir en fullträff. Och allt känns samtidigt så ödmjukt!

Personligen tycker jag att Monobloco är det roligaste som har hänt musikaliskt i Rio de Janeiro det senaste tio åren. Just mixen av att framföra sköna klassiska låtar i en modern svängig slagverksbaserad karnevalssamba-formation med stänk av baile funk, rap, hip-hop forró, maracatú och samba-enredos. Har du möjlighet så köp även DVD:n. Den förmedlar all denna glädje och kraft från såväl musiker som från publiken som vi alla vill ha ut av brasiliansk musik.

Johan von Friedrichs

Artikeln tidigare publicerad 2006

***************************

Monobloco har sedan 2006 givit ut två CD-skivor samt en samlingsbox med 3 st CD och DVD men live-skivan från 2006 är den som vi rekommenderar mest.

Discografia:
Monobloco (2002)
Monobloco Ao Vivo, + DVD (2006)
Monobloco 10, + DVD (2009)
Monobloco Arrastão da Alegria (2012)

Monobloco web-site – CLICK HERE
Leia mais aqui: CLICK HERE 

Filed Under: CulturaMúsica

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply