SVT:s Kobra om Brasilien

Du missade väl inte kulturprogrammet Kobras inslag om Rio de Janeiro och Brasilien som sändes i Sveriges Television den 12 april?

”Kobra om Brasilien. Karneval! Sambafotboll! Sex! Bilden av brasilianaren är ganska entydig. Men vad har stereotyperna betytt, och vad betyder de i dag, när landet snart står i hela världens rampljus genom OS och VM. Och var går gränsen mellan en oskyldig klyscha och ren rasism? Vi mäter rytmkänslan hos några av Rio de Janeiros främsta och frågar: Sitter det i blodet eller i kulturen? Programledare: Kristofer Lundström.”

Programmet var riktigt sevärt med många bra frågeställningar och inslag. Har brasilianaren rytmen i blodet? Kan det inte vara pressande att alltid leva upp till myten om att vara glad och festsugen? Är alla det? Elza Soares säger ganska avväpnande i ett inslag: – Vem skulle inte vilja kunna spela fotboll och dansa som man gör i Brasilien? Javisst, vem vill inte det? Vart går gränsen mellan att vara svart, mulatt eller moreno? Myterna och bilderna är många och frågorna tas upp i möten med Cariocas, människor bosatta i Rio de Janeiro. Välgjort och intressant. En extra bonus och överraskning var att en del av musiken i programmet var hämtad från Simone Morenos nya platta ”Planetas”.
Här är länken till SVT Play och programmet:
http://svtplay.se/v/2391709/kobra/del_5_av_26

Filed Under: Blog Johan von FriedrichsNews

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply