Intervju med Sany Pitbull – ”Sou DJ Farofero”

Sany Pitbull, Rio de Janeiro

Sany Pitbull – en pionjär och legendar inom Baile Funken med över 20 år i genren – besöker Stockholm och Bar Brasils klubbkväll på Lois, fredagen den 27 maj. BRAZ träffade Sany och ställde några frågor till honom inför spelningen:

Hej Sany och välkommen till Sverige. Du är åter på turné i Europa. För vilken gång i ordningen är det och hur många gånger har du varit i Sverige?
– Jag har varit i Europa åtta gånger och i Stockholm tre gånger. En av mina första spelningar i Europa var faktiskt på Bar Brasil XL på Riddarholmen. Det var 2006 och jag kom direkt från en spelning i Paris på det omtalade Favela Chic men kvällen på Riddarkällaren var en helt annan grej, helt fantastisk med en underbar publik! Det var fullsatt och och folk dansade överallt. Ägaren till stället tyckte att det kändes som han var förflyttad till Ibiza.

Tycker du att publiken skiljer sig åt i olika länder här i Europa?
– Ju kallare klimat ett land har desto bättre är gensvaret. Den bästa responsen under mina spelningar har jag fått i Stockholm, Helsingfors och i Tallin.

Vad tycker du om Stockholm?
– Det är min absoluta favoritstad i Europa. Det finns en naturlig skönhet som jag tycker om. Denna gång reser jag tillsammans med min flickvän och hon är helt betagen av Stockholm. Vi har ju också kommit vid ”rätt årstid”, precis när er sommar har börjat och träden har slagit ut.

Är det någon skillnad att spela nu jämfört med första gångerna i Europa?
– I början kunde jag ju inte ett ord engelska vilket var komplicerat. Nu går det lite bättre att kommunicera och jag känner mig mer ”hemma”. Dessutom är turnén denna gång väldigt annorlunda eftersom jag har sällskap vilket gör att man ser saker och ting från ett annat perspektiv. Gällande själva spelningarna så läser jag publiken bättre och kan anpassa repertoaren därefter. Numera så brukar jag också försöka se vilka artister som är populära i de länder där jag ska spela och gör gärna remixer på deras låtar. Det brukar vara uppskattat.

– Jag försöker frigöra mig från att vara bunden till det typiska brasilianska utan vill numera gärna blanda in influenser och stilar från alla håll och kanter. I brasilien skulle man säga att jag är en ”DJ Farofero”. Det finns ju så mycket bra musik och även suveräna mixar att hitta på nätet. Jag kopierar, klipper, klistrar in, mixar om, lägger till, drar ifrån och gör min grej. Och när jag sedan framför det live tillsammans med min MPC-sampler*) så blir det i slutändan alltid unika framföranden. Men fem minuter före varje spelning så känner jag alltid en viss nervositet. Det går inte att komma ifrån.
*) elektronisk trummaskin som numera är obligatorisk vid Baile Funk-konserter.

Hur upplever du Baile Funk-klimatet i Rio de Janeiro idag.
– Utan tvekan är det numera stadens officiella musik. Däremot har det hänt en del i vissa favelor där polisen och regeringen har bannlyst Baile Funk-fester. Detta beror på omfattande projekt som har hållit på ett tag nu från stadens politiker. Man har helt enkelt rensat ut banditer, gangsters, maffiosos och mycket av den dominerande droghandeln i för tillfället 17 olika favelor i Rio. Detta har då tyvärr också drabbat Baile Funken. Så det är lite på gott och ont men på sikt egentligen bara positivt och en bra början på förändring och utveckling i dessa områden. Kriminaliteten håller sakta på att minska i Rio (främst i Centro och Zona Sul) och allt är ju en kraftansträngning från politisk sida inför de kommande stora evenemangen som Fotbolls-VM 2014 och de Olympiska spelen 2016. Baksidan är väl att många av de problem som tidigare fanns i dessa områden har flyttats norröver till Zona Norte.

– För egen del har jag också påverkats starkt och spelar inte sedan 2008 på Baile Funk-fester i favelorna. Det är främst ett ställningstagande från min sida då jag numera ingår i flera olika kulturella projekt som främjar utvecklingen för ungdomar i riskzonen i dessa områden. Det är omfattande projekt som till viss del är sponsrade av företag som Nike, Coca Cola och Red Bull. Ett av dessa projekt är för den fristående organisationen Afroreggae i favelan Vigário Geral där jag bl a lär upp ungdomar att DJ:a, mixa och producera egen musik. För mig är det då viktigt att vara en förebild och inte figurera i sammanhang där droghandel och kriminalitet förekommer.

Sany Pitbull & Luiz Inácio Lula da Silva – Presidente Funkeiro

Det finns en bild på dig och den tidigare presidenten Lula framför en MPC. Kan du berätta lite om den bilden?
– Den togs 2009 i favelan Cantagalo (som ligger mellan Copacabana och Ipanema) där jag spelade i stort sett varje lördagkväll under drygt tolv års tid. Det var i samband med invigningen av ett nytt kulturellt centrum i favelan som Lula (som då var Brasileins president) var där med en delegation. Jag var inbjuden för att visa upp den del av centrumet där man hade byggt en musikstudio. Lula var väldigt trevlig och avspänd. Han visade stort intresse och tog god tid på sig att prata med alla inblandade. Jag hade förberett några sköna rytmer på MPC’n med Rio de Janeiros populäraste fotbollslag Flamengos hymn. Jag visade Lula hur trummaskinen fungerade och han förstod snabbt och visade sig ha en riktigt bra rytmkänsla. Han påpekade dock med ett brett leende och glimten i ögat att han hellre spelade fotbollslaget Corinthians* hymn istället.
*) Från São Paulo.

Slutligen undrar jag om det finns några aktuella Baile Funk-artister som du skulle vilja tipsa om?
– Det finns många men här är en lista på några; Mc Henrico, Mc Sabrina, Mc Duda do Borel, Mc Naldo, Zé Brown, André Ramiro, Mc Renrgado, Emicida och Mc Funkero. Googla på internet och leta så hittar du ljudfiler och Youtube-klipp.

BRAZ tackar Sany för intervjun och önskar honom lycka till på fredagens spelning!
– Det kommer att bli en mycket bra kväll… ”Vai ser MUITO BOM!”, avslutar Sany.

Johan, Gustavo, Graçia & Sany på "Den Gyldene Freden"

Filed Under: Blog Johan von FriedrichsfeaturedMúsica

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply