banner ad

CD: Casuarina / Certidão

Casuarina "Certidão"

Artist: Casuarina
Titel: Certidão
Skivbolag: Biscoito Fino, 2007

• På 1920- och 30-talet låg de klassiska mytomspunna nöjeskvarteren, Sydamerikas Montmartre, i områdena Lapa och Cinelandia i centrala Rio de Janeiro. Rioborna (Os Cariocas) dansade gafieira på klubbarna nätterna långa. Soundtracket var samba. Några decennier senare förslummades kvarteren drastiskt. Medelklassen drogs istället till stränderna i Copacabana och Ipanema och det pulserande nattliv som erbjöds där. Sambaklubbarna i Lapa bommade igen och bakgatorna blev tillhåll för prostituerade, transvestiter och malandros. Dessa finns fortfarande kvar i området men sedan millenniumskiftet har Lapa genomgått en radikal förändring. Området har renoverats och en mängd fina barer, klubbar och restauranger med levande musik har öppnat. Ställen som Carioca da Gema, Rio Scenarium, Dama da Noite, Clube dos Democraticos, Circo Voador, för att nämna några. Samba, Chôrinho och Forró spelas som aldrig förr och har fått en rennässans bland Rioborna och inte minst bland de yngre. Mängder av unga duktiga och spelsugna musiker spelar nu för fullt på ställena i Lapa och ofta med äldre sambistas som inbjudna gäster. Äntligen har den äldre generationen sambalegender som Noca da Portela, Luiz Carlos da Vila, Paulinho da Viola, Wilson Moreira, Nelson Sargento och Cartola fått sina arvtagare.

Bandet Casuarina är ett gyllene exempel på den senaste Samba-boomen i Rio de Janeiro och är en av de nya grupper som har lyckats allra bäst vid sidan av artister som t ex Teresa Cristina e Grupo Semente och Anjos da Lua. Casuarina bildades 2001 och består av fem musiker, samtliga under 30 år. Medlemmarna är Daniel Montes, 7-strängad gitarr, Gabriel Azevedo, sång, percussion, João Cavalcanti, sång, percussion (är för övrigt son till den kända musikern Lenine), João Fernando, bandolin, sång och Rafael Freire, cavaquinho, sång.

Gruppen har blivit mycket lovordad och blev 2008 nominerad av prestigefyllda Tim Music Award för kategorin Årest bästa sambagrupp. Man medverkar också på två nysläppta samlingsskivor med projektnamnet Samba Social Clube Vol 1 + Vol 2 som består av liveinspelningar gjorda på Fundição Progresso med gräddan av sambaeliten; artister som Zeca Pagodinho, Beth Carvalho, Alcione, Jorge Aragão m fl.

2007 gav Casuarina ut sin andra CD som heter Certidão (Label: Biscoito Fino) och består av 14 låtar varav tio stycken är eget material. En helt underbar skiva som följer genren Samba de Raiz (sambans rötter) med traditionell 7-strängad gitarr, cavaquinho, bandolin tillsammans med sambans alla klassiska rytminstrument. Arrangemangen är utsökta, tonläget förträffligt. På låten Dilemas do Universo ackompanjeras sången inledningsvis av ett ensamt finstämt dragspel och i É João fyller några violiner ut i vissa partier tillsammans med en cuica i fjärran, raffinerat. Det är melankoliskt, det är romantiskt, det är Rio de Janeiro.

Kritikerna kan hävda att det inte är så nyskapande musik samt att bandets medlemmar alla är från Zona sul, de lite finare områdena i Rio, fjärran från sambans rötter. Men det nyskapande är att de är en ny ung generation som skriver egenkomponerad elegant samba och för en tradition vidare, dessutom i ett nytt sekel. Beträffande att sambans ursprung alltid är från favelorna (kåkstäderna) och Rios norra förorter så är det en föreställning som inte riktigt stämmer. Ett utmärkt exempel på det är de legendariska sambamusikerna Paulinho da Viola, Walter Alfaiate och Mauro Duarte, samtliga uppvuxna i Zona Sul.

Omslaget på Certidão andas gryning. Varmt gyllenbrunt ljus. En tecknad bild av en sambista i vit kostym i en stadsmiljö i kolonial stil. En sambista, kanske på väg hem efter en lång natt på någon klubb i Lapa, som möter gryningens första solstrålar. Ännu en morgon, ännu en dag …. som Gud givit oss. Låt oss ta vara på den, gärna tillsammans med Casuarina!

Johan von Friedrichs (2009-05-15)

Casuarina official website: www.casuarina.com.br

Filed Under: Música

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply