Bra bok om brasiliansk fotboll

Boktipset-Graset-ar-alltid-gronare-i-Brasilien-Henrik-Brandao-Jonsson

Författaren och journalisten Henrik Brandão Jönsson har skrivit en mycket läsvärd bok om brasiliansk fotboll som heter ”Gräset är alltid grönare i Brasilien” (Förlag: Offside Press). BRAZ rekomenderar den varmt, ett måste för dig som älskar ”A Seleção” och samtidigt få en viss inblick i det brasilianska samhället.
Henrik är bosatt sedan 2002 i Rio de Janeiro och skriver kontinuerligt för Dagens Nyheter sedan en tid tillbaka. Han har dessutom en utmärkt blogg där han tar upp aktuella samhällsfrågor, nyheter, tips mm från Brasilien: http://www.riojonsson.com/

Boken ”Gräset är alltid grönare i Brasilien” tar sin början i hamnstaden Santos där engelsmännen introducerade sporten i slutet av 1800-talet. Sedan följer ytterliggare åtta kapitel med storys, anekdoter, personporträtt och olika teman under rubriker som ”Pelé och Neymar – Brasiliens dåtid och framtid”, ”Hemma hos Romário – Sverigedödaren som blev toppolitiker”, VM-målvakten som livstidsdömdes för ett insläppt mål”, ”Sócrates – landslagskaptenen som välte Brasiliens militärdiktatur”, ”Confederations Cup – när samhället rasade och landslaget reste sig”.

Att Henrik lyckats få till möten med de två legenderna Romário och Mário Zagallo (två VM-guld som spelare och två VM-guld som tränare) är imponerande. Boken är inte bara en positiv resa för enbart fotbollsnördar utan tar även upp samhällsproblem som den rådande korruptionen, mygel och orättvisor, som ju går hand i hand med fotbollsindustrin världen över. Boken är en utmärkt introduktion till både den brasilianska fotbollen, livsstilen och devisen ”ingenting är omöjligt”. För i Brasilien råder inga vanliga naturlagar  – Gud är ju brasilianare!

»Fantastisk skildring. En måste ha-bok.« Expressen ger 5 getingar till Gräset är alltid grönare i Brasilien.«

Filed Under: CulturaInformationLivros

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply