Radiodokumentär om brasiliansk musik på Sveriges Radio P2

Dona Dalva da Cachoeira. Foto: Adenor Gondim.

Planeta Brasil är en serie musik-dokumentärer om Brasilien och brasiliansk musik som för tredje sommaren i rad är tillbaka i P2.
Det första programmet, del 1 av 3, heter Ur Bahias mylla och sänds söndagen den 3 juli kl. 14.00.

 

Serien är gjord av Åsa da Silva Veghed som i dessa program skildrar staden Salvador med omnejd. Salvador ligger vid kusten i delstaten Bahia i den nordöstra delen av landet. En puttrande stad, känd för sin afro-brasilianska kultur. Bahia är en av de mest omsjungna och omskrivna platserna i Brasilien, vid sidan av Rio de Janeiro.

1. Söndagen den 3 juli kl. 14.00.
P2 Dokumentär: Ur Bahias mylla, Planeta Brasil del 1 av 3.

Först ut ett program om Recôncavo Baiano, det område som omger storstaden Salvador. Där den brasilianska musiken sägs ha sin själ. I musikstäderna Cachoeira och Santo Amaro lever den folkliga samban, samba de roda, den hypnotiska candomblémusiken och de gälla blåsorkestrarna sida vid sida. Vad är det som gjort att så många berömda och produktiva musiker och kompositörer kommer just härifrån? Syskonparet Caetano Veloso och Maria Bethânia är två av dem. Under resan träffar vi på konstnären Suzart, musikern och kompositören Mateus Aleluia och sambasångerskan Dona Dalva da Cachoeira.

Dorival Caymmi

2. Söndagen den 10 juli kl. 14.00.
P2 Dokumentär: Dorival Caymmi – Brasiliens Evert Taube,
Planeta Brasil del 2 av 3.

Det andra programmet i serien handlar om musikern och kompositören Dorival Caymmi. Idag är hans sånger klassiker – en Brasiliens Evert Taube. Resan börjar i Salvador da Bahia och slutar i metropolen Rio de Janeiro dit han sedan flyttade för att komponera sånger för radions stora artister. På slutet av 1930-talet skrev han flera oförglömliga sånger till bl.a. Carmen Miranda. Senare gjorde artister som João Gilberto, Gal Costa och Clara Nunes succé med hans låtar. Vi träffar barnbarnet Juliana Caymmi, en öppen och rolig tjej som berättar personligt om sin farfar. Hela familjen Caymmi är musiker och Juliana är själv sångerska.

Sebastian Notini, Gustavo, Milton, Botinha och Torcuato, 2007.

3. Söndagen den 17 juli kl. 14.00.
P2 Dokumentär: Sebastian Notini i Salvador, Planeta Brasil del 3 av 3.

Sista programmet i serien handlar om Sebastian Notini, svensk framgångsrik slagverkare som numera både bor och arbetar i världens kanske mest slagverkstäta stad Salvador. Vi får följa med honom under en vanlig arbetsdag i Salvador då han repar med Tiganá Santana och Mo Brasil och berättar om sitt musikliv och varför det blev just Brasilien.

Repriser: tisdagar (5, 12, 19 juli) kl 12

Länk till programseriens sida – P2 Dokumentär, Sveriges Radio.
”Planeta Brasil” KLICKA HÄR

Spread the love

Filed Under: InformationNews

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply

Hoppa till verktygsfältet